Rólunk

TÖRTÉNET

1990 őszén alakult meg a TRISKELL Kft, mikor a MAKONA Kisszövetkezet több önálló cégre vált szét. Alapító tagok: Csernyus Lőrinc, Siklósi József, Turi Attila, akik a Kisszövetkezet megalakulása óta (1986) együtt dolgoztak, 2008-tól Horváth Zoltán is a tulajdonosi kör tagja. 2009-től Siklósi József önálló tervezőirodájában dolgozik tovább. TRISKELL egy kelta szó, amely a hármasság egységét jelképezi: tűz, víz, levegő és együtt a három egy negyedik elem a föld.
Nincs rendszerváltozás előtti (szocialista) múltja az irodának, az egyetem befejezésétől gyakorlatilag folyamatosan dolgozunk együtt. Alakulásunkkor éppen a Sevilla-i Magyar Pavilon megvalósításán dolgoztunk, így a cég története sikerrel indult. Cégünk több folyamatban lévő munkát vitt tovább a MAKONA Kisszövetkezet átalakulása után. Makovecz Imrével, mint mesterünkkel való együttműködésünk lényege nem, intenzitása az önálló cég megalapítása után megváltozott. Ezt a nálunk tanuló fiatal építészeknek is szeretnénk átadni.
Fő tevékenységünk a középülettervezés. Megalakulásunk óta több mint száz középületet terveztünk az ország különböző településeire, melyeknek közel a fele megvalósult. A családi ház tervezéseket a különösen fontos feladatok közt tartjuk számon. Főépítészi tevékenységünkkel és egyedi megbízásainkkal országszerte próbáljuk a családi házakban rejlő évszázados értékrendszert és hagyományt megőrizni, illetve továbbadni.
Fontosnak tartjuk a rendezési, beépítési és revitalizációs tervek készítését is. Használhatatlan és fenntarthatatlan épületek zöme alkotja falvaink, kisvárosaink központjának a zömét. Ezeket az épületeket rendbe kell tenni, az ott élők számára újra használhatóvá kell tenni. Rendszeresen együtt dolgozunk népművelő és közösségfejlesztő barátainkkal is, hiszen az épített környezettel együtt kezeljük a civil szféra problémáját. Így lehet csak szó igazi újjáélesztésről, újjáépítésről.

Településfejlesztési, főépítészi tevékenység

Fontos kihangsúlyozni, hogy az országos gyakorlattal ellentétben álláspontunk a következő:
Egy főépítész mutassa meg, hogy milyen házat tud tervezni, határozza meg az általa tervezett épületekkel a település arculatát, legyen beleszólása a településen tervezők kiválasztásába, valamint az új építési törvény szerint a helyi szabályozási terv és szabályzat elkészítése ne történhessen meg az ő részvétele nélkül. Ilyen szellemben látjuk el a főépítészi tevékenységeket az alábbi településeken:
Csernyus Lőrinc
- Csenger 1987-től, Üröm 1996-2002, Fehérgyarmat 2003-tól, Solymár 2005-től, Bonyhád 2005-től

Horváth Zoltán
- Felsőpakony Község 2002-2010, Ócsa Város 1998-2014, Maglód Város 2014- , Dány Község 2016

Turi Attila

- Őrbottyán 1992-1994, Budakalász 1996-2009

Kós Károly Egyesülés

A KKE alapításának közvetlen előzményei évtizedekre nyúlnak vissza. Ezek közé tartoznak a századforduló és századelő magyarországi és közép-európai szellemi-építészeti-társadalmi mozgalmainak egy része, a gödöllői művésztelep, Lechner Ödön és mindenekelőtt Kós Károly élete és munkássága. Cégünk is ezeknek az eszmék okán tagja és aktív résztvevője az egyesülés munkájának, eseményeinek.

Vándoriskola

A Vándoriskola olyan nem hivatalos, posztgraduális képzés, ahol a frissen diplomázott építészek mesterek mellett munkavégzés közben sajátíthatják el a szakma gyakorlati fortélyait. Hat félév alatt elvileg hat építésziroda munkájába, működésébe van alkalma betekinteni a vándorépítészeknek, kicsit a középkori céhes legények inaséveihez hasonló módon. Emellett részt vesznek elméleti képzéseken, tervpályázatokon, kirándulásokon. A képzést diplomázás zárja le, ahol is a végzett vándor egy általa tervezett és megépült, vagy épülőfélben lévő házat mutat be a mesterek testületének.

Nemzetközi kapcsolatok

A TRISKELL Kft. folyamatosan dolgozik a szomszédos országoban is főleg a magyarlakta területeken. Jelen vagyunk Szlovákiában, Dunaszerdahelyen, Ipolyszakállason, Ipolyságban, Ipolyfödémesen, Köbölkúton; Románia területén Szatmárnémetiben, Kolozsvár környékén, Kovásznán; Lengyelországban, Varsóban. Makovecz Imrével közösen több németországi tervezési munkában vettünk részt (Stuttgart, Berlin, Hannover, Frankfurt). Szintén vele dolgoztunk Windsorban (Anglia), Dugny-ben (Franciaország), Veronában (Olaszország).

Kiállítások

Önállóan és a Kós Károly Egyesülés tagjaként is számos kiállításon vettünk részt: Kassa, (Szlovákia) Budakalász, Ipolyság, (Szlovákia), Királyhelmec, (Szlovákia) Csenger, Komárom, Székesfehérvár, BME Építészkar, Kecskemét, Kaposvár, Rennes, (Franciaország, Bretagne) Debrecen, Zalaegerszeg